مطالب و اخبار

انواع فرش ایرانی از نظر سبک و جنس

در حقیقت زیبایی شگفت انگیز فرش ایرانی یکی از عواملی است که هر فردی را وادار به خرید آن می‌کند. این فرش از جایگاه اصیل و با قدمتی برخوردار است. افراد با زحمت و تلاش فراوان به بافت این نوع فرش‌ها با طرح ها و رنگ‌های مختلف می پردازند. سعی کنید به منظور آشنایی بیشتر با آن‌ها ادامه مطلب را بررسی کنید.

زیبایی شگفت انگیز فرش ایرانی

آشنایی با انواع فرش ایرانی

به ظور کلی فرش ایرانی به چندین دسته کلی تقسیم بندی می‌شود که به شرح زیر است:

  1. فرش طرح شاه عباسی: این نوع فرش، بر اساس گل معروف شاه عباس طراحی شده است. انواع نقوش و طرح‌ها در آن به کار رفته است. شاه عباس درختی، شاه عباس ترنج، شاه عباس شیخ صفی و…
  2. فرش طرح اسلیمی: این نوع فرش، از شکل برگ‌ها برای طراحی استفاده می کند. طرح اسلیمی انواع متعددی دارد، شناخته شده‌ترین مدل آن طرح دهن اژدر است.
  3. فرش طرح افشان: این نوع فرش ایرانی، بسیار چشم نواز است و نقوش بسیار زیبایی دارد.در طراحی آن هیچ هماهنگی وجود ندارد، همین عامل موجب زیبایی بیشتر آن شده است.
  4. فرش طرح بته جقه: این نوع فرش، شهرت جهانی دارد و بسیار معروف است. در ابعاد و اندازه‌های مختلف و متنوعی طراحی می‌شود.
  5. فرش طرح اقتباسی: این نوع فرش ایرانی شباهت زیادی به فرش‌های مناطق مرزی دارد. مثل نمونه های قفقازی و…

نکات حائز اهمیت در استفاده از فرش ایرانی بر اساس جنس و سبک

پشم بیشترین استفاده را در بافت فرش ایرانی دارد که عمدتاً به دلیل نرم و بادوام بودن آن و همچنین در دسترس بودن منابع طبیعی مختص مردم ایران است. اگرچه گاهی اوقات از موی شتر یا بز استفاده می‌شود، اما زیاده روی در آن نامطلوب است. در حالی که ممکن است به فرش براق کنندگی خاصی دهد،  اما رنگرزی آنها بسیار دشوار است و ممکن است فرش سریعتر از زمانی که با پشم گوسفند بافته شود، رنگ خود را از دست بدهد. بهترین پشم عموماً از ارتفاعات سردتر به دست می‌آید و توپوگرافی کوهستانی در مناطقی از ایران برای تولید کیفیت عالی مناسب است.

پشم‌های دیگر از استرالیا و نیوزلند وارد می‌شوند که مواد عالی نیز تولید می‌کنند. پشم کورک یا کورک بهترین نوع پشم در نظر گرفته می‌شود، این پشم با کیفیت بالا است که بسیار نرم و در عین حال بادوام است. پشم فقط از شانه‌ها و زیر شکم بره تراشیده می‌شود. این زمانی است که پشم در بهترین حالت خود قرار دارد و اغلب در ترکیب با ابریشم استفاده می‌شود.

 

بافت فرش ایرانی

  • ابریشم

ابریشم طبیعی بسیار گران است و بنابراین کمتر در فرش ایرانی استفاده می شود. ابریشم که از پیله کرم‌های ابریشم که روی برگ‌های توت رشد می‌کند، به وجود آمده است، و پیش از آنکه در کشورهای دیگر تولید شود، ابتدا از چین آمده است. ابریشم نسبت به سایر الیاف طبیعی این مزیت را دارد که هم ظریف و هم بسیار قوی است. اگر به ضخامت پشم بود، هیچ رقابتی در دوام وجود نداشت، اما از آنجایی که جزئیات پیچیده، کار و هزینه زیاد برای ساخت فرش‌های ابریشمی صرف می‌شود، توصیه می‌شود از آنها به عنوان دیوارکوب یا در اتاق‌هایی با رفت و آمد کم استفاده شود. برخی از فرش‌ها از مقادیر کمی ابریشم همراه با پرزهای پشمی برای برجسته کردن جزئیات و عمق بخشیدن به طرح آن استفاده می‌کنند. فرش تمام ابریشمی را تحت هیچ شرایطی در خانه تمیز نکنید!

  • پنبه

معمولاً از پنبه در زیرسازی فرش استفاده می‌شود. با این حال، برخی از بافندگان (مانند ترکمن‌ها) از آن برای معرفی جزئیات سفید رنگ فرش و ایجاد تضاد در رنگ و بافت استفاده می‌کنند. گاهی اوقات از پنبه مرسریزه برای ایجاد ظاهری “هنر-ابریشمی” استفاده می‌شود

بررسی رنگ‌های فرش ایرانی

پشم یا ابریشم قبل از فرآیند گره‌زنی فرش پردازش و رنگ می‌شود. دیدگاه‌های متناقضی در مورد رنگ‌های فرش ایرانی وجود دارد و سنت‌گرایان معتقدند که فقط باید از رنگ‌های گیاهی استفاده شود. استدلال مخالف این است که رنگ‌های شیمیایی بیش از 100 سال است که استفاده می‌شود و بسیاری از سایه‌ها و طرح‌ها را نمی‌توان تنها با استفاده از فرآیند رنگرزی طبیعی به دست آورد. ما معتقدیم که هر دو نوع رنگ مزایای خود را دارند. رنگ‌های طبیعی اغلب یک پالت خاموش‌تر و در واقع طبیعی‌تر ارائه می‌دهند. در حالی که فرش‌هایی که از رنگ‌های کرومی استفاده می‌کنند می‌توانند روشن‌تر و زنده‌تر از فرش‌های گیاهی باشند. این واقعاً به ظاهری که می‌خواهید به آن برسید بستگی دارد.

بررسی رنگ‌های فرش ایرانی

  • رنگ‌های طبیعی و گیاهی

برخی از زیباترین رنگ‌ها از رنگ‌های طبیعی به دست می‌آیند، نه تنها این رنگ‌ها طبیعی‌تر به نظر می‌رسند، بلکه ماندگاری آن‌ها بیشتر از رنگ‌های شیمیایی است.

رایج‌ترین رنگ‌های گیاهی مورد استفاده عبارتند از: نیل (در اصل از استخراج و تخمیر برگ‌های گیاه نیل به دست می‌آید و برای رنگ آمیزی پشم به رنگ آبی استفاده می‌شود)، ماددر (تولید می‌شود از جوشاندن ریشه خشک و تکه تکه شده گیاه مادر در گلدان رنگ برای تولید یک رنگدانه رنگزا). رنگ قرمز (که از جوشاندن برگ‌ها، ساقه‌ها و گل‌های له شده گیاه سوخاری تولید می‌شود). این رنگ‌ها آبی تیره و قرمز تیره وتولید می‌کنند. از گل زعفران گران قیمت برای ایجاد سایه‌های زرد استفاده می‌شود.

مدتها پیش رنگرزان متوجه شدند که با رنگرزی بیشتر پشم در یک ظرف رنگ، رنگ‌ها ضعیف‌تر و ضعیف‌تر می‌شوند. رنگرزها از این مفهوم رنگ‌های تهی شده به نفع خود استفاده می‌کنند. اولین رنگرزی یک رنگ عمیق و قوی ایجاد می‌کند. رنگرزی بعدی، رنگ‌های روشن‎تر و ملایم‌تری ایجاد می‌کند. رنگرزها همچنین به سرعت یاد گرفتند که رنگ‌ها را برای تولید با رنگ‌های مختلف ترکیب کنند. به عنوان مثال، هیچ ماده رنگی “گیاهی” وجود ندارد که سبز شود، که اگر به بافتن طرح گل علاقه دارید، انتخاب رنگ عامل مهمی است. برای تولید سبز ابتدا پشم را آبی رنگ می‌کنند و سپس دوباره با زرد رنگ می‌کنند. اگر به رنگ سبز در یک فرش با رنگ گیاهی دقت کنید، معمولاً می‌بینید که رنگ آن ناهموار است، در برخی مناطق سبز آبی و در برخی دیگر بیشتر زرد مایل به سبز است. این به دلیل تکنیک رنگرزی دوگانه است.

بنابراین، رنگرزها با استفاده از این تصور که رنگ‌های خالی رنگ‌های متفاوتی تولید می‌کنند، و با ترکیب برخی رنگ‌ها از طریق رنگرزی، رنگرزها می‌توانند پالت رنگی به‌طور شگفت‌آوری از طیف بسیار محدودی از مواد تولید کنند.

سخن پایانی

در همه فرهنگ‌ها معانی رنگ‌ها وجود دارد و این امر تا حدی در طراحی فرش ایرانی اهمیت داردو سعی کنید در بررسی طرح و رنگ فرش، آن را متناسب با فضای داخلی خود انتخاب کنید.

 

مشاهده محصولات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *